Register

Senioranpassa ditt hem


När vi blir äldre, finns det goda anledningar till att anpassa hemmet så det blir bekvämare att bo i. Här är 10 bra tips på hur man man gör sitt hem lättillgängligt:

Redaktörens val:

Att planera och förverkliga ett smidigt boende för dig kan bli en trevlig och familjeaktivitet för dig och dina vuxna barn.

Även om du inte nödvändigtvis skulle drabbas av ålderskrämpor så är det tryggt att veta att du kan fokusera på att njuta av livet i stället för att kämpa med ett hem som ej är smidigt att röra dig runt i. Att ha ett smidigt och tryggt hem är dessutom något som alla borde sträva efter att ha, oavsett om man är till åldern eller inte.

1. Tänk till innan du köper eller hyr en ny bostad

Om du är på gång att köpa eller hyra en bostad som du räknar med att ha i många år framöver, tänk till innan!

Se helst till att bostaden ligger på entréplanet. Utöver att det är bekvämt och smidigt så är det ett måste ifall du planerar att flytta med hund eller katt. Ifall det ej finns möjlighet till att bo på markplan så ska det finns givetvis finnas hiss. Hissen måste dessutom vara bred nog att rymma en rullator eller rullstol. Många äldre bostadshus från 1900-talets första hälft har så pass trånga hissar att de ej är lämpliga för äldre. Dessutom ska lägenhetens dörröppningar vara breda nog så du lätt kan ta dig in i lägenheten. Badrummet måste vara rymligt, gärna med dusch som är lättåtkomlig, utan störande kanter eller lister.

Har du redan en bostad och behöver anpassa den så den blir mer lättillgänglig finns det en del bra tips.


2. Anlita en certifierad snickare


Många enklare anpassningar kan göras på egen hand, men för större och mer omfattande arbeten, exempelvis anpassning av badrummet så är det bättre att anlita en certifierad snickare. Då får du på papper att allt är gjort korrekt och det hjälper dig ifall du ska sälja bostaden eller vara i kontakt med försäkringsbolag. Det är förståeligt att man kan vara orolig för att betala för mycket eller anlita fel slags hantverkare. Därför så rekommenderar vi att man använder vår tjänst www.snickare.se där du enkelt beskriver vad du vill ha hjälp med, så får du offerter från flera olika snickare på din hemmaort.

Utan dörrtrösklar blir det lättare att röra sig i lägenheten och städningen blir enklare. Ha gärna höj och sänkbart skrivbord.

3. Ta bort dörrtrösklar

Det är lätt att fastna i dörrtrösklar. Ta bort trösklar i lägenheten/huset eftersom de är i vägen, speciellt för den som får svårt att gå av exempelvis av folksjukdomen artros. Om du eller någon gäst kulle nyttja rullator eller rullstol vill du verkligen inte ha trösklar i vägen. Ett bra sätt att hålla rent i huset mellan storstädningarna är en behändig robotdammsugare som hjälper dig. Den arbetar som bäst när det inte finns några trösklar som hindrar den från att röra sig i hemmet fritt. 

4. Anpassa badrummet för bättre framkomlighet och funktion

Se till att det alltid är lätt och bekvämt att komma fram. Ha gärna en duschhörna istället för ett djupt badkar eller duschkabin med tunga dörrar. Se till att det finns plats för en pall att sitta på eller så att det går att installera en fällbar sittyta. I duschen så är det bra med ett handtag i väggen att kunna hålla i när du ska resa dig upp.

Toastolen bör inte vara för låg och ska kunna anpassas med handtag om behov uppstår. Golvvärme är skönt för frusna leder och bra belysning behövs för underlätta för dina ögon.

Handtag på handfatet – detta är något som även dina yngre gäster med exempelvis ryggskott kommer uppskatta.

5. Lättåtkomliga tvättmöjligheter

Installera en kombinerad tvätt- och torktumlare i badrummet som du lätt når. Då slipper du gå till tvättstugan (om du bor i lägenhet). Det sparar även mycket plats att ha en maskin som kombinerar flera funktioner på det sättet.

6. Installera timer för spisen

Sätt en timer på spisen så den inte står på om du skulle glömma den. Detsamma gäller för kaffebryggaren om den inte redan har en inbyggd timerfunktion. Det är skönt att veta att inget börjar brinna när du lämnar köket. För att spara plats i köket så kan du även ha en kombinerad ugn och mikrovågsugn.

7. Tänk på brandsäkerheten i din bostad

Se till att det finns brandvarnare på flera ställen och att du har brandfiltar och brandsläckare i till exempel köket.

8. Sätt eluttag i rätt höjd & synanpassa strömbrytare

Eluttag ska finnas på en bekväm höjd och vara lättåtkomliga.
Installera belysta strömbrytare så de syns även i mörker

Köket är en av de viktigaste utrymmena i ditt hem, gör det så trevligt och lättillgängligt som möjligt.

9. Anpassa köket i höjd och funktion

I köket är det bra om ugnen är placerad i ståhöjd med avlastningsyta direkt bredvid. Spis och ugn bör ha knappar och vred istället för touchkontroller.

10. Installera en säker vattenblandare

Blandare till vattnet i kranar ska vara lätt att slå av och på och vara utrustad med spärr mot skållning.

Avslutningsvis

Det går inte att förutse allt, men förhoppningsvis har du här fått lite tips på hur du kan tänka för att göra ditt boende så bekvämt och smidigt som möjligt när du blir äldre!

Behöver du hjälp av en hantverkare?

Redaktionen
Hantverkare.se